Reisen

Magerøya

En svart ugle og et sauehjerte

Vi ankom Magerøya i går med båt og det var iskaldt. Forfrosne redder vi oss inn i hytta og ville fyre i ovnen. Julius finner noe ved i skogen, og åpner ovnsdøra. Der ligger det en helt svart ugle! Fjær og øyne, helt svarte... Og den lever! Men den sitter bare helt stille og ser på oss, og gjør ingen motstand, ikke en gang når jeg løfter den ut. Så jeg setter den ut på trappa, men den hopper bare en meter og greier ikke å fly. Prøver å servere vann og egg, men den er uinteressert, og så hopper den inn i det tomme hønsehuset. 

Det er villsau her på øya, og etter vi hadde funnet ugla, gikk vi en tur. Oppå en haug, på et beite så vi noe som kunne være en stein, eller kanskje en død sau. Jo, en sau var det, og den var nok død.  Da vi kom nærmere, så vi en sau som lå på sida, helt stille og tilsynelatende uskada, men der hvor øyet skulle vært, var det bare en blodig grop.

Også gikk vi enda nærmere, også var hun ikke død... Hun pusta... Hun lå bare perpleks på sida og pusta. Vi satte oss ned, hun var helt borte, helt i transe. Så vi fikk tak i bonden og tilbø oss å avlive henne. De ville komme selv og ba oss vente. Så jeg satt med henne i nesten en time og holdt på henne. Hun pusta, og rørte såvidt på bena innimellom. Det andre øyet, som lå ned mot bakken var der. Var det en ørn som hadde vært på henne? 

Sauebøndene kom og plystra på oss fra andre sida av sundet. Jeg hoppa i båten og henta dem. Uten å presentere oss engang, satte vi full pinne mot øya og jogga opp alleen til søya. Uten noe videre prosess, dro han boltepistolen rett opp av jakkelomma og satte skuddet på henne, dro fram kniven og spratt opp magen hennes og dro fram lammet hun bar på... Fram med et håndkle for å klappe liv i den lille bukken, og munn til munn metode for å holde liv i ham.  Lammet levde, men det var ikke nok liv eller krefter i det, så det begynte aldri å puste av seg selv. Vi la søya og lammet på en trillebår og gikk ned mot båten igjen, og på vei ned spaserte vi hønsehuset.

Så spretta bonden opp sauen enda mer og tok ut hjertet, og vi ga det til ugla.

Og neste gang vi var inne for å se etter ugla, var hun borte... Men i natt hørte vi ugle i skogen...

  

  

upload.jpg